Kabızlık, genellikle diyet ve yaşam tarzından kaynaklanan yaygın bir şikayettir. Bazı yiyecekleri yemek bağırsak hareketlerinin sıklığını artırmaya yardımcı olabilir.
Tıp topluluğu kabızlığı bağırsak hareketlerinde bir azalma veya dışkıdan geçmekte zorluk olarak tanımlar .
Kabız olan insanlar olabilir:
- Sert, kuru veya topaklı olması
- bağırsak hareketleri sırasında ağrı ve rahatsızlık
- bağırsakları tamamen boşaltamadığı hissi
- sürekli bir tokluk hissi nedeniyle iştah kaybı
- hafif şişmiş bir göbek
Herkesin bağırsak alışkanlıkları farklıdır, ancak kabız olan insanlar genellikle haftada üçten az bağırsak hareketi yapar.
Kabızlık çok yaygındır.
Kabızlık riski yaşla birlikte artar. 60 yaşın üzerindeki her 100 yetişkinden yaklaşık 33’ünde kabızlık semptomları vardır.
Kabızlığı azaltabilecek besinler
Herkesin bağırsakları yiyeceklere farklı tepki verir, ancak aşağıdaki sağlıklı, doğal yiyecekler kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir:
1. Su
Vücutta sıvı kaybı kabızlığın yaygın bir nedenidir ve bol su içmek semptomları hafifletmek veya çözmek için yardımcı olabilir.
Bir insan susuz kaldığında, bağırsakları dışkıya yeterince su ekleyemez. Bu sert, kuru ve topaklı dışkıya neden olur ve kabızlığa neden olabilir.
2. Yoğurt ve kefir
Yoğurt ve kefir gibi birçok süt ürünü probiyotikler olarak bilinen mikroorganizmaları içerir.
Probiyotiklere genellikle “iyi” bakteri denir ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olabilirler.
Araştırmacılar, her hafta 2 hafta boyunca her gün 2 kaşık yoğurt yemenin, kronik kabızlığı olan kişilerde bağırsaklarda dolaşmak için attığı süreyi kısalttığını buldu.
3. Bakliyat
Pek çok fasulye, mercimek, nohut ve bezelye lif bakımından çok yüksektir; bu iyi bir sindirim sağlayan ve kabızlığı azaltan bir besindir.
100 gramlık bir bakliyat porsiyonu ayrıca, potasyum , folat , çinko ve B6 vitamini gibi kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olan önemli miktarlarda başka besin maddeleri de içerir .
4. Çorba için
Çorbalar besleyicidir ve sindirimi kolaydır. Aynı zamanda sert, yoğun dışkılara nem ekleyerek onları yumuşatarak geçmelerini kolaylaştırır.
Ilık sıvılar ve yiyeceklerin de sindirimi genellikle daha kolaydır.
5. Kuru kayısı
Kuru kayısı ve kayısı suyu dünyanın birçok yerinde kabızlık için zamana göre test edilmiş bir ilaçtır.
Kuru kayısı, bağırsak hareketlerini kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı bilinen bir besin olan çok miktarda lif içerir. Kuru kayısı ayrıca gastrointestinal faydaları olabilecek sorbitol ve fenolik bileşikleri içerir.
6. Brokoli
Brokoli, bağırsakları koruyabilen ve sindirimi kolaylaştırabilen bir madde olan sulforaphane içerir.
Sulforaphane ayrıca, sağlıklı sindirime müdahale edebilecek bazı bağırsak mikroorganizmalarının aşırı büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.
7. Elmalar ve armutlar
Elmalar ve armutlar, lif, sorbitol ve fruktoz gibi sindirimi iyileştiren birkaç bileşik içerir.
Bu meyveler ayrıca, sindirimi kolaylaştırmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek yüksek seviyede su içerir.
Elmalar ve armutlardan en iyi şekilde yararlanabilmek için, ham ve bütün olarak cildi sağlam şekilde yiyin.
8. Üzümler
Üzümler yüksek cilt-et oranına sahiptir, bu da lif bakımından zengin oldukları ve ayrıca çok miktarda su içerdikleri anlamına gelir.
Kabızlığı hafifletmek için, birkaç avuç çiğ, yıkanmış üzüm yemeyi deneyin.
9. Kivi
Kivi ayrıca, üst gastrointestinal sistemdeki hareketi destekleyen bir enzim olan aktinidin ve sindirimin iyileştirilmesinde rol oynayabilecek bazı fitokimyasallar içerir.
10. Böğürtlen ve ahududu
Böğürtlen ve ahududu hem kabızlığı azaltan lif ve su bakımından zengindir.
Günde bir avuç veya iki çiğ, yıkanmış böğürtlen veya ahududu yemeyi deneyin.
11. Zeytin ve keten tohumu yağı
Zeytin ve keten tohumu yağları, bağırsaklardaki malzemelerin akışını kolaylaştırabilen ve kabızlığı azaltan hafif bir müshil etkisine sahiptir.
Bu yağlar ayrıca sindirimi artıran ve antioksidan , antibakteriyel ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bileşikler içerir .
12. lahana turşusu
Lahana turşusu, sindirimin iyileştirilmesine ve kabızlığın azaltılmasına yardımcı olabilecek probiyotik bakteriler içerir.
Bu bakteriler ayrıca bağışıklık fonksiyonunu ve laktozun sindirimini artırabilir.
Nedenler
Çok çeşitli tıbbi durumlar ve yaşam tarzı faktörleri kabızlığa neden olabilir.
Çok zengin ve yağlı yiyecekler ve çok az lif içeren bir diyet gibi zayıf bir diyet, kişiyi kabızlık riskine sokar.
Kabızlık riskini artırabilecek diğer yaygın konular şunlardır:
- stres
- susuz kalmak
- tuvalete yeterince girmemek
- seyahat
- diyet değişiklikleri
- yeteri kadar egzersiz yapmamak
Kabızlık birkaç gün veya haftalarca sürebilir veya kronik ve aylarca sürebilir.
Kısa süreli kabızlık genellikle yaşam tarzı faktörlerinden veya ilaç kullanımından kaynaklanır. Kronik kabızlık genellikle gastrointestinal, metabolik veya nörolojik durumlarla ilişkilidir.
Diyet veya yaşam tarzı değişiklikleri, bir kişinin semptomlarını hafifletmek için yeterli değilse, bir doktor veya eczacı, müshil ilaçları önerebilir.
Reçetesiz veya ev ilaçları kabızlığı gidermezse veya kabızlık kronikleşirse, diğer tedavi seçeneklerini ve diyet değişikliklerini tartışmak için bir doktora veya diyetisyene başvurun.
Add comment